Bij een spoedreparatie aan de romp van het motorschip Eben Haëzer hebben medewerkers van scheepswerf ASTO in Raamsdonksveer een schat aan oude munten ontdekt. De bijzondere en waarschijnlijk waardevolle verzameling bevond zich in een geheime tussenruimte achter in de romp. Experts doen onderzoek naar de herkomst.

De vondst van de eeuw noemt de directie van scheepswerf ASTO in het Brabantse Raamsdonksveer de spectaculaire ontdekking.

Enkele medewerkers, die in het weekeinde een spoedreparatie uitvoerden aan het motorschip Eben Haëzer, stuitten in een ruimte achter de deels verwijderde romp tot hun stomme verbazing op een geheimzinnig pakketje. Nadat ze uit de oude doeken een gedateerde kist tevoorschijn toverden en dit nieuwsgierig openden, troffen ze een hoeveelheid aan oude munten aan. ,,Een mirakel in de geschiedenis van ASTO en een zeldzame vondst in de maritieme wereld,’’ reageert commercieel directeur Karst van der Wiel die onmiddellijk uitrukte om een blik te werpen op de gevonden schat.

De inhoud van de kist blijkt zeer divers met muntgeld uit alle delen van de wereld. Daaronder een aantal opvallende exemplaren, lijkt het. ,,Ik zag in elk geval een aantal munten uit voormalig Nederlands Indië,’’ zegt ASTO’s voorman dok & draaierij René Elbers, nog altijd beduusd van de ontdekking die hij met zijn collega’s deed. ,,Wie verstopt nu zoiets op een schip?’’ Over de herkomst van de verzameling wordt volledig in het duister getast. ,,We hebben geen enkel idee wie de eigenaar is van deze munten en hoe de kist in de romp van de Eben Haëzer terecht is gekomen,’’ aldus de directeur van ASTO. Ook de eigenaar van het schip, John Licher, is volgens Van der Wiel volledig verrast.

De Eben Haëzer werd begin jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd bij scheepswerf A. Vuijck & Zn in Capelle aan den IJssel. Daarna heeft het schip vele wateren bevaren. Afgelopen weekend meerde het in de avonduren voor een spoedreparatie aan bij specialist ASTO. De werf, met eigen kade en kranen aan de Bergsche Maas, staat internationaal bekend om zijn vakmanschap en snelheid van handelen.

Directeur Van der Wiel: ,,Onze medewerkers hebben allen het precisiewerk in hun vingers. To Be Exact noemen wij dat. Klanten uit binnen- en buitenland weten ons te vinden voor nieuwbouw, maar zeker ook voor alle reparatiewerkzaamheden, een van de belangrijke pijlers onder ons bedrijf. Voor hen staan wij 24/7 paraat.’’ Directeur Van der Wiel heeft in nauw overleg met de eigenaar van de Eben Haëzer de bijzondere vondst overgedragen aan een muntexpert. Deze gaat uitgebreid onderzoek doen naar de historie van de schat en zijn waarde.

 

 {div class:sqw-news-mod}

  • 1
  • 2
{/div}