Scheepswerf in Raamsdonksveer overspoeld met reacties

De historische muntschat die recent tijdens een spoedreparatie bij ASTO op het motorschip EBEN HAËZER werd gevonden, is onder de loep genomen. Volgens Karst van der Wiel, commercieel directeur ASTO, is de waarde minder spectaculair dan gedacht. ,,Maar het blijft een mooie vondst met een historisch verhaal.’’

Gelet op de jaartallen van de munten in het kistje is de schat vermoedelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog verstopt in het ruim van het schip EBEN HAËZER. Dat is de conclusie van de Brabantse muntexpert die de inhoud van het eind januari aangetroffen koffertje de afgelopen weken onder de loep heeft genomen.

Over de eventuele waarde van de vondst is hij kort: die is minder spectaculair dan aanvankelijk gedacht. ,,Het gaat om gangbare muntstukken. Het vermoeden is dat de eigenaar in oorlogstijd zijn eigendommen heeft willen veiligstellen in de geheime tussenruimte van het schip. Dat heeft gewerkt. Het geld is al die jaren verborgen gebleven, maar de huidige eigenaar wordt er bij verkoop zeker geen Dagobert Duck van,’’ zegt directeur Van der Wiel.

Sinds het nieuws over de muntschat bekend werd, is de werf in Raamsdonksveer overspoeld met reacties. Veel mensen reageerden op Facebook of kwamen op locatie een kijkje nemen. ,,Een kistje met oud vreemd geld, aangetroffen in een geheime ruimte in de romp van het schip, is natuurlijk een zeer bijzonder en zeldzaam verhaal,’’ zegt Van der Wiel. De munten lagen in een gedateerd kistje dat in doeken was gewikkeld. Volgens de expert moeten de munten bijeengebracht zijn in de eerste helft van de voorbije eeuw. De duizenden stuks muntgeld zijn afkomstig uit alle delen van de wereld, waaronder de oude Nederlandse koloniën als voormalig Nederlands-Indië.

De EBEN HAËZER werd begin jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd bij scheepswerf A. Vuijck & Zn in Capelle aan den IJssel. Sindsdien heeft het motorschip vele wateren bevaren.

 

 {div class:sqw-news-mod}

  • 1
  • 2
{/div}